Har du mistet data?

Etter å ha fulgt med på noen nyhetsgrupper en stund, har jeg lagt merke til at enkelte har vært uheldig og har slettet eller mister informasjon uten at det var tilsiktet.  Jeg har flere års erfaring i å hente opp slettet eller skjulte data. For at det skal være mulig å hente opp igjen det som er borte, så __ noen små håndgrep følges:

1. Slå av PC-en på vanlig måte med det samme du oppdager at noe er blitt borte. Ikke start PC-en på nytt, men bruk en annen PC dersom du må på Nettet.

2. Ikke installer nye programmer på PC-en. NB! Data vil da bli overskrevet! OVERSKREVNE FILER KAN IKKE GJENOPPRETTES!

3. Du kan starte PC-en med den oppstartdisketten du lagde da du installerte Windows eller med en oppstartdiskett lånt av naboen. Du må da jobbe på kommandolinjen, altså nesten gammel DOS. Norton Unerase kan brukes fra diskett til å søke etter og å gjenopprette filene som er tapt, fortsatt i DOS-miljø. Bruk en nyere versjon av Norton som takler 32 bits filsystem.  Husk å gjenopprett til annen disk en den som fila lå på, f.eks: A: 

4. Trenger du hjelp av en dataguru, så vær sikker på at vedkommende kan lage en RAM-disk og installere hjelpeprogrammene på den. Problemet med dataguruer er at de er flinke til å få program til å virke og til å installere programmer, men de mangler erfaring med å gjenopprette slettede filer.  Ofte installeres hjelpeprogrammer på harddisken i god mening, men da overskrives data og gjenoppretting blir umulig.

5. En annen måte å gjøre det på, er å skruve ut harddisken fra kabinettet og montere den som D-disk i en annen PC. Da kan hjelpeprogram installeres på C-disken uten at din disk blir rørt.

6. Spør noen til råds som har drevet med dette en stund, før du begynner på egen hånd. Ekspertisen på å ta opp slettede filer her i landet er hos IBAS på Kongsvinger og hos politiet. Førstnevnte er et profesjonelt firma og tar seg godt betalt. Hos sistnevnte kan være vanskelig å treffe rett person med en gang.

7. Det er bedre å forebygge, enn å reparere.  Husk backup!  (Snakker av egen dyrekjøpt erfaring)
 

Lykke til !

Hilsen

( ) |_ /-\   (/) `/ \/ | |\| [)  |-| ( )  € |_

©: Ola Ø. Hoel